İletişim

Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)

Telefon: 0535 642 07 73

Ameliyat sonrası dikkat edilecekler

Ameliyat sonrası yiyecek, içecek ve hareket kısıtlaması yoktur. Yemeklerde iyotlu tuz kullanılabilir.


Genel anestezi sırasında soluk borusuna yerleştirilen tüp nedeni ile yutkunma sırasında boğazda hafif bir ağrı veya batma hissedilebilir. 1-2 günde kendiliğinden geçecektir. Bephantol gibi herhangi bir boğaz pastili kullanılabilir.


Ameliyatın 2. günü banyo yapılabilir, yaraya su ve sabun temas edebilir (Ameliyatın ertesi günü 1. gündür).


Ameliyat yarasında kendiliğinden eriyen dikiş materyali kullanıldığı için, dikişlerin alınmasına gerek yoktur.


Yaranın üzerine yapıştırılan ufak bantlar 3-4 gün sonra çıkarılabilir.


Ameliyat sonrası kalsiyum verilen hastalar, bu ilacı her hafta 1 tablet azaltarak keser, 3X1doz ile başlanırsa; sonraki hafta 2X1, bir sonraki hafta 1X1).


El ve/veya ayak parmaklarında, dudak kenarlarında uyuşma, karıncalanma, kasılma gibi şikâyetler olursa doktora haber verilmelidir. Bu bulgular kalsiyum düşüklüğünün belirtileridir.


Ameliyat yerinde belirgin şişlik, kızarıklık, ağrı gibi belirtiler olursa doktora haber verilmelidir.


Zehirli guatr nedeni ile ameliyat olan hastalar, ameliyat öncesi kullandığı anti-tiroid ilaçlarını (Propycil veya Thyromazol) keser. Dideral kullanan hastalar ise, ameliyat sonrası yarı doz kullanmaya bir hafta devam eder. Bir hafta sonra Dideral kesilir.


Bir hafta sonra kesinin üzerine "yara izi azaltıcı herhangi bir krem veya zeytinyağı" sabah akşam sürülmelidir (Kaşıntı, kızarıklık gibi yan etki görülürse kullanıma son verilir).


Açık alana çıkıldığı zaman, yüksek koruma faktörlü güneş kremi (50 Faktör) 1 yıl boyunca ameliyat bölgesine sürülmelidir.


İki taraflı tiroid lobu çıkarılan hastalar, her sabah aç karına 50 mcg "Levotiroksin” tablet kullanmaya başlar. Ameliyattan 1 ay sonra serbest T4 ve TSH sonucuna göre doz ayarlaması yapılır.


Tek taraflı tiroid lobu alınan hastaların genellikle tiroid hormonu kullanmasına gerek kalmaz. Ameliyattan 1 ay sonra yapılan serbest T4 ve TSH düzeylerine göre gerekli durumlarda ilaç başlanır.


Cilt dikişlerinde kendiliğinden eriyen iplikler kullanıldığı için, dikişlerin alınması söz konusu değildir. Bazen cilt yapışkan bantlar ile yaklaştırılır.


Ameliyattan sonra 2. gün yara yerine su değmesinde bir mahsur yoktur (Ameliyat olduğunuz günün ertesi günü 1. gün olarak kabul edilir).


Taburcu olduktan sonraki günlerde yara yerinde ağrı, kızarıklık veya şişlik gelişmesi infeksiyon (iltihaplanma) bulgusudur. Çok ender görülür.


Tüm tiroid ameliyatlarında kesi estetik usul ile kapatılır ancak kişinin yara iyileşme durumuna göre bazen görünür iz kalabilir. Ameliyattan genellikle 6 ay sonra yara izi belirsiz hale gelir. Ameliyat kesileri boyunun doğal çizgilerinden yapıldığı için, zamanla yara izi fark edilmez. Yaz aylarında ameliyat olan hastalar dışarı çıkarken yüksek koruma faktörü kullanmalıdır. Güneşe maruz kalan yaralarda iz kalma riski yüksektir.


Standart bir tiroid ameliyatında bir hafta sonra işe dönülebilir. Bu süre kişisel özelliklere ve hastalığın durumuna bağlıdır. Komplikasyon geliştiği zaman işe dönüş süresi uzar.