İletişim

Adres: Fulya mah. Büyükdere cad. 74/A No: 60. Torun Center Mecidiyeköy. 34394 (Eski Ali Sami Yen Stadı Yeri)

Telefon: 0535 642 07 73

Genel Riskler

Genel riskler hastanın kalp, akciğer hastalıklarına ve sistemik rahatsızlıklara bağlı risklerdir. Anestezi konsültasyonu sonucu bu riskler değerlendirilir ve bazı hastalarda, yoğun bakım koşulları ile ameliyatın yapılması gerekebilir. Bu yoğun bakım koşulu, hastanın ameliyat sonrası kalp, solunum parametrelerinin çok yakından izlenebilmesi içindir. Yoğun Bakım’da genellikle ameliyat günü kalınıp ertesi gün ise normal odaya geçilir.


 

Tiroid Ameliyatları İle İlgili Riskler

Ses Kısıklığı: Ses tellerini hareket ettiren sinir, tiroid bezinin çok yakınından geçer. Tiroid ameliyatları sırasında bu sinir aranır ve bulunduktan sonra korunarak tiroid bezi çıkartılır. Özel bir risk taşımayan hastalarda ses kısıklığı oranı %1’in altındadır. Genellikle bu ses kısıklığı ödem sonucu (ameliyat sırasında dokularda gelişen şişlik) gelişir ve hastaların %95’inde ödem gerileyince düzelir.

Sinir etrafında oluşan ödem sinirde geçici felce yol açtığı için, ses tellerinin hareketi azalır, bu nedenle de ses kısıklığı oluşur. Bu geçici ses kısıklığı 1 hafta ile 1 ay içerisinde genellikle düzelir. Tiroid kanseri, ikincil ameliyatlar, iç guatr, hipertiroidi (zehirli guatr), dev guatr hastalarında bu risk oranları daha fazladır. Kalıcı ses kısıklığı çok çok ender görülür. 


Kalsiyum Düşüklüğü: Vücudun kalsiyum dengesini düzenleyen paratiroid bezler, tiroid bezine yapışık olarak konumlanmıştır. Tiroid ameliyatları sırasında damarların bağlanması ile bazı hastalarda paratiroid bezlerin kanlanması geçici olarak azalabilir. Bu durumda paratiroid bezlerden salgılanan “parathormon” sentezi azalır ve kan kalsiyumu düşer.

Kan kalsiyum miktarının düşmesi ile hastanın el ve ayak parmak uçlarında, dudak kenarlarında uyuşma, karıncalanma bazen de kasılma görülebilir. Ameliyat sonrası hastalar uyarılır ve bu tarz şikâyetleri olduğu zaman haber vermeleri istenir. Serum ile veya ağızdan kalsiyum verilerek kalsiyum düşüklüğü düzeltilir. D vitamini eksikliği olan hastalarda kalsiyum düşüklüğü riski daha fazladır. Özel riskleri olmayan hastalarda kalsiyum düşüklüğü görülme oranı %5-10’dur ve hemen hemen tüm hastalarda bu durum geçicidir, 1-2 hafta içinde düzelir.


Kanama: Tüm ameliyatlarda olabilen ancak çok çok ender görülen bir komplikasyondur. Tiroid bezi yoğun kanlanan bir dokudur. Ameliyatta tüm damarlar bağlanır veya yeni teknolojik cihazlar ile mühürlenir. Çok ender olmakla birlikte, bağlanan damarın açılması, ameliyat sonrası tansiyon yükselmesi gibi özel durumlar sonucunda kanama görülebilir. Bu oran 1000’de 1 gibi çok düşük olarak kabul edeceğimiz bir ihtimaldir.


Yara Yeri İnfeksiyonu: Boyun bölgesi kanlanması çok iyi olduğu için çok çok ender görülür.


Yara Yerinde Sıvı Toplanması (Seroma): Yağ dokusu fazla olan hastalarda çok ender olmakla birlikte yara yerinde sıvı (serum) birikebilir. Genellikle 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur.


              

            Ameliyatta bulunarak korunan sinirler (ses kısılması olmaması için)

                                                    

                                               Kalsiyum düşüklüğü olmaması için korunan paratiroid bezler